susam.gen.tr
susam

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Tahin Susam


Tahin susam tohumu insanoğlunun bildiği en eskiyen tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesinlikle model bilmese de, eskiyen Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeğini onay etmektedirler. Susam tohumlarının, , ilk kez yemeklere bir çeşni, tat sunmak için katıldığına ve yağı çıkarılabilir yapıdaki pili ilk nebat olduğuna inanılır.  
 
Tarihi
Türkçe'deki  " susam "  kelimesi,  İngilizce'deki karşılığıyla  " sesame ", Arapça'daki " simsim ",  Afroasia lisan kökündeki  " semsem "  ve ek olarak eskiyen Antik Mısırlılar çağındaki isimiyle  " semsent "  kelimelerinin izlerini taşır. Asya mitolojilerinden iştirak eden susam tohumunun tüketimi konusunda kaydedilmiş en eskiyen dokümanlarda Tanrının dünyayı yaratmadan bir gece öncesinde susam şarabından içtiğine inanılır. Sesamum indicum (indicum=Hindistan )  batı Hindistan'da natürel model yetişen bir susam cinsidir. Susam tohumlarının tüketimi milattan öncesinde 3000 senelerine kadar gitmektedir. 5000 seneden fazla miktarda bir zamandır, Çinliler susam yağını yalnızca aydınlanmak için model yakmakla kalmayıp, bununla birlikte mürekkep blokları içinde müessese inşa ederek, bir tür mürekkep ele geçirmek için da kullanmışlardır. Romalılar, susamı toplayıp yayvan bir tabanda kimyon ile karıştırarak bu karışımdan bir tür ekmek yaparlardı. Afrikalı köleler susam tohumlarını Amerika'ya getirdiler, bu tohumlara benne tohumları demekteydiler.   
  
Susam tohumlarının işlenişi
Susam tohumları hasat edildikten ardından, temizlenir ve dışlarında yer alan kabuklarından ayrılırlar. Kabuktan ayırma işleminin ilk adımı temizlemedir. Tohumlar ilk öncesinde içlerindeki başka maddeleri uzaklaştırmak için havalı ayırıcı makine içerisinden geçirilirler. Ek olarak sonraki aşama, su ve sürtünme karışım şeklinde sayesinde tohumları kabuklarından ayırma niyetinin gerçekleşmesi işlemidir. Marketlerdeki baharat reyonunda minik paketler şeklinde piyasaya sunulduğu benzeri Ortadoğu pazarlarındaki şekliyle, kocaman miktarlarda da satılabilmektedir.
Tahin Susam

Fazla yüksek miktarlarda yağ içermeleri sebebiyle, tohumlar çabuk bozulma eğilimindedirler. Susam tohumları, muhteşem seviyede bir besin değerine sahiptirler. Fazla yüksek ve eşsiz protein kompozisyonları içermeleri sebebiyle anında hemen  " mükemmel gıda "  tanımına yakındırlar.
  • Ham susam yağı  
  • Arıtılmış edilmiş susam yağı  
  • Ekstra susam yağı  
  • Kızartılmış susam yağı  
Susam yağı yalnızca çok fazla saf susam tohumlarının sıcak olan olmayan pres ve 2 defa filtre edilmesi sayesinde ele geçirilen ve çok fazla hafif meydana iştirak eden bir yağdır. Öbür bitkisel yağlar içinde, içerdiği besleyici öğeleri ve orijinal aroması susam yağının en güzel kalite de olmasını olanağı sağlar. İlk elden ele geçirilen ham susam yağı, genellikle yağ sanayinde meydana geldiği benzeri, çeşitli yağlarla ( ay çiçek, soya, palmiye ve diğerleri ) harmanlanması sonucu olarak arıtılmış edilmiş, ağartılmış, kokusu giderilmiş ve soğuklanmış bir takdirde marketlerde yer alır.  
İşte tahinin tarifi: 
  • 2 çorba kaşığı susam tohumu 
  • 1/2 çay kaşığı susam yağı 
  • 1/4 çay kaşığı tuz 
  • 1/4 bardak ılık su 
Susam tohumlarını içinde parçacık kalmayana kadar güzelce blendırdan geçirin. Ek olarak ardından, susam yağı, tuz ve ağır ağır suyu, karıştırırken içine katın. Bütün bunlardan ardından, macun kıvamını buluncaya kadar güzelce karıştırın. Neticede 1/2 bardak tahin elde edeceksiniz. 
Tahin 
Kaliteli susam, tohumların elenmesi, kabukların soyulması ve ayrıştırma işlemlerinden ardından yıkanarak 200 oC'de 3 - 4 saat içinde kavrulur. Ek olarak ardından oda sıcaklığına inene kadar dinlendirilir. Kavrulmuş susam, değirmenlerde ezilmek suretiyle hiçbir katkı ve koruma amaçlı madde içermeksizin tahin elde edilir. Tahin, tamamı ile natürel ve besin değeri çok fazla fazla yüksek bir gıda maddesidir.  
Ambalaj Seçenekleri: 
  • 5 ton ile 25 ton içinde tanker 
  • 60 kg plastik bidon 
  • 20 kg teneke kova 
  • 5 kg teneke 
  • 2 kg teneke 

Yayınlanma Tarihi : 07.12.2015 11:37:39

Tahin Susam Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Tahin Susam"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Saça Susam Yağı

Saça Susam Yağı, adından da anlaşıldığı gibi susam yağı susamdan elde edilen bitkisel bir yağdır. İçerisinde yüksek miktarda bakır, fosfor, magnezyum ve kalsiyum bulunan susam yağı; aynı zamanda çinko, A, B ve C vitamini yönünden...

Susam Vitamini

Susam vitamini, Sıcak iklim bitkilerinden olan susam kapsül şeklindedir. Susam bitkisinin tohum kısımlarından faydalanılır. Türkiye'de, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Dünya ve Türkiye pazarında ekonomik...

Susamın Faydaları

Susamın Faydaları: Susam Pedeliaceae Familyasında, Anavatanı Afrika olan bir bitki türüdür. Asya, Avrupa ve Türkiye’nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bu tohumlar bahar...

Susam Yağı Saç

Susam yağı saç, susam yağı cilt sağlığından, romatizmal hastalıklardan saç sağlığına kadar çeşitli yararlı etkileri olan bitkisel yağlardan biridir. Sıcak tropikal bölgelerde yetiştirilen susam bitkisinden üretilen susam yağı, kok...

Susam Yağının Faydaları

Susam yağının faydaları insanlar için muhteşem etkiler ile karşımıza çıkmaktadır. Susam yağı birçok farklı şekilde kullanılarak aynı zamanda birçok farklı fayda sağlayarak sorunların çok kolay bir şekilde ortadan kalkmasına etki e...

Susam Helvası

Susam Helvası, Susam helvası çok eskilerden beri yapılan ve özellikle de çocukların çok beğenerek yediği bir tatlı çeşididir. Susam helvasını farklı malzemeler kullanarak da yapmak mümkündür, ancak susamla yapılanı en yaygın olan...

Susam Yağı

Susam yağı, ülkemizde birçok alanda kullanılan ve günümüzde insanların kullandıkları birçok bitki yağından çok daha faydalı olan yağlar arasında yer almaktadır. Fakat oldukça faydalı olan bu yağın fiyatı da pahalıdır. İnsan vücudu...

Tahin Susam

Tahin susam tohumu insanoğlunun bildiği en eskiyen tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesinlikle model bilmese de, eskiyen Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeğini o...

Susam Sütü

Susam Sütü; tahinin ana maddesi olan susamın ana vatanı Afrika' dır. Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içerisinde çok sayıda tohum bulunmaktadır. Bunlar baharat olarak kullanı...

Susam Tohumu

Susam Tohumu, Susam dik bir şekilde büyüyen tek yıllık bir bitkidir.Boyu 30 ile 125 cm ye kadar uzayabilir. Susam bitkisinin gövdesi uzunlamasına oluklu ve sık tüylüdür. Ülkemizde yağ elde etmek içinde sıkça kullanılan bitkiler ar...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

susam, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017