susam.gen.tr
susam

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Susam Yetiştiriciliği

Susam yetiştiriciliği, dünyadaki en eski yağ bitkilerinden olan susam, ayçiçekten sonra ülkemizde en fazla yetiştirilen yağ bitkisidir. Susam tohumları % 50-60 oranında yağ içerir ve yağı oldukça kalitelidir. Özellikle tahin ve tahin helvası yapımında kullanılır. Susam yetiştiriciliği daha çok tropik ve subtropik iklim koşullarında yapılır. Yetişme süresi oldukça kısa olan bitki, şartlar uygunsa sulama yapmadan yetiştirilir. Bu açıdan diğer bitkilere göre su ve besin gereksinimi azdır denilebilir. Sıcağa karşı yüksek toleranslı olup, toprak seçiciliği de azdır. İkinci ürün tarımında yetiştirilebilir, pazarlama sorunu yaşanmaz. Ancak düşük verim ve yüksek maliyeti nedeniyle ülkemizde susam yağı pek üretilmez.

Susam yetiştiriciliği istekleri

Toprak ve iklim isteği: Susam bitkisi tropik kuşakta, subtropik, mutedil iklim koşullarında yani sıcak yerlerde yetişir. Susam gelişme döneminde aylık 20 derecelik ısı ortalamasına ihtiyaç duyar. Susam tohumlarının oldukça küçük olması nedeniyle tarlanın çok iyi hazırlanması gerekir. Tarladaki ara ürün atıkları temizlenmeli ve tav suyu verilmelidir. Tarla sürgü çekilerek ekime hazır hale getirilir. Serpme ekim olacaksa, sürgüden önce diskaro ile sürgü ekimden sonra yapılır.

Gübre isteği: Susam kısa sürede geliştiğinden, gübrenin hepsi ekim öncesinde ön diskaro altına verilmelidir. Bu elle ya da traktörle yapılabilir. Gübrenin miktarı da sulu ve kuru koşullarda susamın yetiştirilmesine göre değişir.

Susam yetiştiriciliğinde ekim nasıl yapılır?

Susam tohumu elle serpme yapılacağı zaman dekar başına 700-1000 gram tohum atılmalıdır. Tavlı tarlaya atılan tohumlar diskaro ile toprağa karıştırılır. Sürgüyle ekim tamamlanır. Eğer bakım işlemlerinin makine ile olmasını isterseniz, ekim mibzerle yapılmalıdır.
Susam Yetiştiriciliği

Bu şekilde ekimde dekar başına 250-300 gram yeterli olur. Sıra araları 70 cm, sıra üzeri 5-10 cm olmalıdır. Bu sıklık olmadığı takdirde, 10-15 cm olan bitkilerin sıra üzeri 5-10 cm şeklinde seyreltme yapılması gerekir. Ancak ekonomik olarak seyreltme pek tavsiye edilmez.

Yabancı ot mücadelesi, çapalama: İlk gelişimi yavaş olan susam bitkisinin çiçeklenmeyle beraber gelişimi hızlanır. 10-15 cm olan bitkilerden sonra tarlaya girilmemelidir. Yabancı otlara göre 1-2 defa çapa yapılması yeterli olur. Çapa makinesi ile çapalama rahatlıkla yapılabilir.

Sulama isteği: Susamın pek suya ihtiyacı olmaz. Su az olan yerlerde sadece tav suyu da yeterli olur. Ancak sulama sonucunda kalite ve verim artacağından, uzmanlar susam yetiştiriciliği yapanlara sulamayı tavsiye ederler. İlk çiçeklenmede ilk sulama yapılmalıdır. 25-30 gün sonrada ikinci sulama yapılabilir. Sulamada göllenmeden kaçınılmalı, serin saatlerde sulama yapılmalıdır.

Susam yetiştiriciliğinde hasat

Susam tarımı için en zor aşama hasat zamanıdır. Çünkü hepsi elle yapılır. Bitkilerin üstündeki kapsüllerin hepsi aynı anda hasat edilemez. Hasat geç olursa, tanelerde çatlama olabilir. Bunlar verimi düşürecektir. Hasada gelmiş olan bitkiler elle topraktan sökülür ve 15-20 bitki birleştirilir. Bu şekilde oluşturulan demetler kökleri aşağıda gölgede baskılanır. Üzeri bezle örtülür ve bir hafta kadar bekletilir. Bu süreçte susamda biraz daha olgunlaşma olur. Besin maddeleri kapsüllere doğru gider. Sonra bitkiler gümül işlemine tabi tutulur. Bu aşamada kapsüller çatlayınca harman yapılır. Atıklar temizlenir ve makineyle elenir. Hava akımıyla birlikte savrulur. Elde edilen ürünler bez ya da jüt çuvalların içinde, serin ve kuru alanlarda depolanır. Bu alanların havadar olması da önemlidir.

Yayınlanma Tarihi : 03.10.2016 11:30:21

Susam Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Susam Yetiştiriciliği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Saça Susam Yağı

Saça Susam Yağı, adından da anlaşıldığı gibi susam yağı susamdan elde edilen bitkisel bir yağdır. İçerisinde yüksek miktarda bakır, fosfor, magnezyum ve kalsiyum bulunan susam yağı; aynı zamanda çinko, A, B ve C vitamini yönünden...

Susam Vitamini

Susam vitamini, Sıcak iklim bitkilerinden olan susam kapsül şeklindedir. Susam bitkisinin tohum kısımlarından faydalanılır. Türkiye'de, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Dünya ve Türkiye pazarında ekonomik...

Susamın Faydaları

Susamın Faydaları: Susam Pedeliaceae Familyasında, Anavatanı Afrika olan bir bitki türüdür. Asya, Avrupa ve Türkiye’nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bu tohumlar bahar...

Susam Yağı Saç

Susam yağı saç, susam yağı cilt sağlığından, romatizmal hastalıklardan saç sağlığına kadar çeşitli yararlı etkileri olan bitkisel yağlardan biridir. Sıcak tropikal bölgelerde yetiştirilen susam bitkisinden üretilen susam yağı, kok...

Susam Yağının Faydaları

Susam yağının faydaları insanlar için muhteşem etkiler ile karşımıza çıkmaktadır. Susam yağı birçok farklı şekilde kullanılarak aynı zamanda birçok farklı fayda sağlayarak sorunların çok kolay bir şekilde ortadan kalkmasına etki e...

Susam Helvası

Susam Helvası, Susam helvası çok eskilerden beri yapılan ve özellikle de çocukların çok beğenerek yediği bir tatlı çeşididir. Susam helvasını farklı malzemeler kullanarak da yapmak mümkündür, ancak susamla yapılanı en yaygın olan...

Susam Yağı

Susam yağı, ülkemizde birçok alanda kullanılan ve günümüzde insanların kullandıkları birçok bitki yağından çok daha faydalı olan yağlar arasında yer almaktadır. Fakat oldukça faydalı olan bu yağın fiyatı da pahalıdır. İnsan vücudu...

Tahin Susam

Tahin susam tohumu insanoğlunun bildiği en eskiyen tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesinlikle model bilmese de, eskiyen Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeğini o...

Susam Sütü

Susam Sütü; tahinin ana maddesi olan susamın ana vatanı Afrika' dır. Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içerisinde çok sayıda tohum bulunmaktadır. Bunlar baharat olarak kullanı...

Susam Tohumu

Susam Tohumu, Susam dik bir şekilde büyüyen tek yıllık bir bitkidir.Boyu 30 ile 125 cm ye kadar uzayabilir. Susam bitkisinin gövdesi uzunlamasına oluklu ve sık tüylüdür. Ülkemizde yağ elde etmek içinde sıkça kullanılan bitkiler ar...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

susam, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017